Rustykalna tarta z jabłkami i bakaliami

0 (0 ocen)

Uwielbiam wypieki z jabłkami.

Składniki:

  • 4 jabłka
    1 łyżka rodzynek
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    2 łyżki cukru pudru
    Płatki migdałów

    Ciasto:

    100g mąki pszennej
    50g mąki krupczatki
    1 żółtko
    30g cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    120g masła lub margaryny

Rustykalna tarta z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, margarynę, śmietanę i zagnieść ciasto.

    Owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
  • 2. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nałożyć jabłka z bakaliami zostawiając kilka cm wolnego miejsca.
    Brzegi założyć do środka.
  • tarta 4. Piec tartę w 190' ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy