Rustykalna tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna tarta na kruchym cieście.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 i 1/2 szk,
    cukier puder 1/3 szk,
    masło 200 g,
    żółtka 2 szt,
    sól 1 szczypta,
    jabłka 4 – 5 szt,
    kasza manna 2 łyżki,
    cukier trzcinowy 2 łyżki,
    cynamon 1 łyżeczka,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Rustykalna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru pudru, żółtek, posiekanego, zimnego masła oraz szczyty soli zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia, podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła o grubości około 1 cm. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Środek ciasta posypać kaszą manną pozostawiając wolne brzegi, następnie ułożyć pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem i cukrem trzcinowym i podwinąć brzegi tarty. Ciasto wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować