Rustykalna tarta z jabłkami

5 (1 ocen)

Jest taka urokliwa :)

Składniki:

  • Ciasto

    - 120 g zimnego masła lub margaryny;
    - 1 i 1/4 szklanki mąki;
    - 3 łyżki drobnego cukru;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - 2 krople ekstraktu waniliowego;
    - szczypta soli.

    Dodatkowo

    - około 5 jabłek;
    - sok z cytryny;
    - 4 czubate + 1 czubata łyżka cukru;
    - cynamon;
    - 1 łyżka mąki;
    - około 20 g zimnego masła;
    - 1 małe jajko do posmarowania ciasta;
    - cukier kryształ do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Rustykalna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Gdyby ciasto było suche możesz dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Następnie uformuj kulkę i włóż do lodówki na około 60 minut.
    Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i delikatnie skrop sokiem z cytryny. Kolejno dodaj 4 łyżki cukru wymieszane z cynamonem i połącz z jabłkami.
    Przygotuj dużą blachę (najlepiej tą z piekarnika) i papier do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg, bezpośrednio na papierze (ponieważ jest bardzo delikatne) i całość przenieś na blachę. 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki połącz i posyp środek ciasta (nie posypuj fragmentu ciasta do zawijania). Następnie wyłóż jabłka, masło pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż je na plasterkach jabłek. Brzeg ciasta zawiń na owoce, posmaruj go rozkłóconym jajkiem i posyp grubym cukrem.
    Piecz przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
    Po ostygnięciu można dodatkowo posypać cynamonem lub cukrem pudrem. Ciepła jest pyszna z gałką lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować