- około 5 jabłek;
- sok z cytryny;
- 4 czubate + 1 czubata łyżka cukru;
- cynamon;
- 1 łyżka mąki;
- około 20 g zimnego masła;
- 1 małe jajko do posmarowania ciasta;
- cukier kryształ do posypania.
Rustykalna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Gdyby ciasto było suche możesz dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Następnie uformuj kulkę i włóż do lodówki na około 60 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i delikatnie skrop sokiem z cytryny. Kolejno dodaj 4 łyżki cukru wymieszane z cynamonem i połącz z jabłkami.
Przygotuj dużą blachę (najlepiej tą z piekarnika) i papier do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg, bezpośrednio na papierze (ponieważ jest bardzo delikatne) i całość przenieś na blachę. 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki połącz i posyp środek ciasta (nie posypuj fragmentu ciasta do zawijania). Następnie wyłóż jabłka, masło pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż je na plasterkach jabłek. Brzeg ciasta zawiń na owoce, posmaruj go rozkłóconym jajkiem i posyp grubym cukrem.
Piecz przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Po ostygnięciu można dodatkowo posypać cynamonem lub cukrem pudrem. Ciepła jest pyszna z gałką lodów.
Komentarze