Ruskie naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

proste i tanie

  • 30 min

Składniki:

  • na naleśniki;
    300 ml wody
    300 ml mleka
    1 jajko
    mąka
    sól cukier

    nadzienie;
    1 kg ziemniaków
    0,5 kg białego sera (twaróg)
    1 jajko
    sól
    pieprz
    2 cebule
    tłuszcz do smażenia.

Ruskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką.
    Mleko i wodę rozmieszać z jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe)
    Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki.
    Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy