Naleśniki Ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne smażone naleśniki z ruskim farszem - rewelacyjne na ciepło jak i na zimno!

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

    • 150 g mąki
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • szczypta soli
    • woda mineralna lub zwykła woda
    • olej roślinny do smażenia

    Farsz:
    • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
    • 500 g ziemniaków
    • 1 mała cebula
    • 2 łyżki masła lub słoniny
    • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
    • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmażone naleśniki smarujemy (grubiej niż np. dżemem) ruskim farszem 1. NALEŚNIKI
    Wykonanie:

    Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
  • Zwijamy w ruloniki 2. FARSZ DO NALEŚNIKÓW
    Wykonanie:
    •Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
    •Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie).
    •Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
    •Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
  • 3. Na patelnię wlewamy olej, tyle aby był niej więcej do połowy naleśnika.
    Pozwijane naleśniki smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Po usmażenia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło (lub zimno) ze śmietaną.

Porady

Naleśniki są pyszne nawet na zimno bez smażenia - wszyscy podjadali zanim zdążyłam je położyć na patelnię :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować