Naleśniki Ruskie

  • wyświetlono: 878 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszne smażone naleśniki z ruskim farszem - rewelacyjne na ciepło jak i na zimno!

carrotka85
  • 60min

Składniki

Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• olej roślinny do smażenia

Farsz:
• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 500 g ziemniaków
• 1 mała cebula
• 2 łyżki masła lub słoniny
• 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
• 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki Ruskie

  • usmażone naleśniki smarujemy (grubiej niż np. dżemem) ruskim farszem1. NALEŚNIKI
    Wykonanie:

    Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
  • Zwijamy w ruloniki2. FARSZ DO NALEŚNIKÓW
    Wykonanie:
    •Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
    •Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie).
    •Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
    •Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
  • 3. Na patelnię wlewamy olej, tyle aby był niej więcej do połowy naleśnika.
    Pozwijane naleśniki smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Po usmażenia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło (lub zimno) ze śmietaną.

Porady

Naleśniki są pyszne nawet na zimno bez smażenia - wszyscy podjadali zanim zdążyłam je położyć na patelnię :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Ruskie naleśniki

Dodane przez: luna19

Ruskie naleśniki

proste i tanie

naleśniki

Dodane przez: marysiaz

Naleśniki ruskie z grzybami

W lasach jest teraz wysyp grzybów,...

Naleśniki z ruskim farszem

Dodane przez: rzelkazag

Naleśniki z ruskim farszem

Pomysł ten dostałam jakiś czas...

gotowe

Dodane przez: ziutula

szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem

naleśniki są obłędnie smaczne,...

image-0d4ooby

Dodane przez: monika016

Naleśniki z ruskim farszem

To taka szybsza wersja pierogów:)....

image-2apg73w

Dodane przez: leduśka

Naleśniki z ruskim farszem

bardzo dobre.nauczyłam sie ich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE