Przepyszne smażone naleśniki z ruskim farszem - rewelacyjne na ciepło jak i na zimno!
60 min
Składniki:
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• olej roślinny do smażenia
Farsz:
• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 500 g ziemniaków
• 1 mała cebula
• 2 łyżki masła lub słoniny
• 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
• 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
2.FARSZ DO NALEŚNIKÓW
Wykonanie:
•Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
•Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie).
•Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
•Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
3.Na patelnię wlewamy olej, tyle aby był niej więcej do połowy naleśnika.
Pozwijane naleśniki smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po usmażenia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło (lub zimno) ze śmietaną.
Porady
Naleśniki są pyszne nawet na zimno bez smażenia - wszyscy podjadali zanim zdążyłam je położyć na patelnię :)
Komentarze