Rureczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta dajemy do miski łączymy razem.Następnie ugniatamy całość do uzyskania jednolitej masy.Gotowe ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.W między czasie smarujemy foremki rurkowe tłuszczem.Rozsypać mąkę na blat a następnie rozwałkować ciasto.Rozwałkowane ciasto kroimy na cienkie paseczki o szerokości 2 cm i długości ok 25 cm.Bierzemy foremki i owijamy je ciastem.Gotowe rurki wkładamy do piekarnika na ok 30 minut (lub do momentu zarumienienia się ciasta)
Krem:
Na początku oddzielamy żółtko od białka (żółtka nie będą nam potrzebne)białka ubijamy do uzyskania zwartej masy.Następnie wsypujemy do rondelka 300 gram cukru i 120 ml wody.Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż zawartość się rozpuści.Do ubitych białek wlewamy roztopiony cukier z wodą i dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego
(ubijać około 5 minut)nakładamy do szprycki gotowy krem
Porady
Szpryce bywają zawodne, strzelą w rękach przy nakładaniu :)
(więc ja użyłam zwykłego woreczka po mleku)Na koniec można posypać cukrem pudrem jak kto lubi:)
Komentarze