Rozgrzewająca szakszuka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna rozgrzewająca szakszuka idealna na śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko
    1/2 puszki krojonych pomidorów
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 cebuli
    ok. 8 kostek sera pleśniowego
    2 łyżki oliwy
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu
    Szczypta ostrej papryki
    Bazylia, szczypiorek, pietruszka--według uznania

Rozgrzewająca szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz paprykę aż zmięknie. Dodaj krojone pomidory i dopraw całość przyprawami. Na środku delikatnie rozsuń sos pomidorowy i wbij jajko. Przykryj patelnię i duś około 5 minut. Białko jajka powinno się zciąć, a żółtko pozostać płynne. Dodaj pokrojony ser pleśniowy i posyp szakszukę świeżą zieleniną.

Porady

Pomidory z puszki można zastąpić pasatą pomidorową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy