Różane ciasto ryżowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Stary przepis przekazywany od lat w mojej rodzinie

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto: 250 g ryżu, 500 ml mleka, 150 g cukru, 2 łyżki syropu różanego, 3 róże, sól

    Sos: 200 g malin, 60 g cukru, pół cytryny

    Do dekoracji: płatki róż w cukrze

Różane ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko z cukrem, szczyptą soli i płatkami róż. Zdjąć z ognia i ostudzić. Mleko przecedzić, postawić ponownie na ogniu, dodać ryż i powoli gotować 30 - 40 minut.Wlać syrop różany, aby uzyskać aromat.
    Ugotowany ryż przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki, aby stężał. Sos: zmiksować maliny z cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ryż krojony jak tort, polany malinowym sosem i udekorowany płatkami róź.

Porady

Kwiaty w cukrze, używane do dekoracji, można też przygotować w domu, wykorzystując całe kwiaty ( nie powinny być duże ) albo ich płatki. Należy ubić białko na sztywno, na płaskim talerzyku wsypać cukier, po czym zanurzać kwiaty w białku, a następnie obtoczyć je w cukrze. Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na całą dobę. Można też wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, pozostawiając uchylone drzwiczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy