Roladki z szynki w sosie szparagowym

0 (0 ocen)

Tego połączenia po prostu trzeba spróbować ,jest wyśmienite.Sos idealnie komponuje się z mięsem,jestem pewna że do drobiu także by pasował.

Składniki:

  • Na 6 roladek:
    300g.szynki wieprzowej
    6 plastrów sera żółtego
    sól ,pieprz , chili
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    sos:
    5 zielonych szparagów
    2 gałązki natki pietruszki
    250 ml rosołu lub bulionu z kostki
    szczypta soli i pieprzu

Roladki z szynki w sosie szparagowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Roladki:Mięso umyć , osuszyć na ręczniku papierowym pokroić w plastry,rozbić cieniutko.
    każdy kawałek oprószyć solą ,pieprzem i chili.
    Położyć po plasterku sera złożonym na pół , zwinąć roladki(najpierw dłuższe końce do środka a następnie w rulon)
    Każdą roladkę obtaczać dokładnie w mące ,smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • sos szparagowy 2. Sos:Szparagi umyć ,pokroić w mniejsze kawałki (Odciąć zdrewniałą część) ,zalać rosołem,gotować do zmięknięcia ok 10 min. (Jeśli odparuje nam za dużo płynu uzupełnić tak by szparagi były tylko zakryte)
    Do garnka dodać natkę pietruszki ,szczyptę soli i pieprzu.
    Zdjąć z ognia ,zmiksować blenderem na gładki krem.
    Usmażone roladki podawać polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy