Roladki schabowe z nadzieniem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sycące danie obiadowe w połączeniu z gruszkami z syropu - to wspaniała uczta. Można je spożywać z pieczywem lub ziemniakami.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    1 szklanka kostek dyni
    sól, pieprz, olej do smażenia
    gruszki z syropu
    mrożona aronia

Roladki schabowe z nadzieniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa schabowego rozbić na cienkie plasterki, natrzeć solą i pieprzem, skropić olejem - zwinąć luźno i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Kawałki dyni pokroić w drobną kostkę, rozwinąć plastry schabowe i ułożyć na nich po kilka kawałków dyni, zwinąć ciasno i obwiązać nićmi lub spiąć wykałaczkami. Roladki smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać gorące z gruszkami z syropu z ciemnym pieczywem lub ziemniakami. Dodatkowo udekorować mrożoną aronią.

Porady

Do gruszek można dodać zamiast mrożonej aronii żurawinę ze słoiczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy