Roladki schabowe z marchewką i groszkiem w szynce dojrzewającej

0 (0 ocen)

Coś na odmianę -schabowy i marchewka z groszkiem w jednym. Czemu nie? Uważam, że warto odświeżyć tradycyjne dania :)

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    2 marchewki
    4 łyżki mrożonego groszku
    5 cm białej części pora
    8 plasterków szynki dojrzewającej
    łyżka masła
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    4 łyżki mleka
    sól, pieprz
    100 ml bulionu

Roladki schabowe z marchewką i groszkiem w szynce dojrzewającej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy obieraczką w cienkie plasterki, pora w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy na rozgrzane masło, doprawiamy kminem, solą i pieprzem, dodajemy mleko i chwilę dusimy. Farsz dzielimy na 4 części, wykładamy na kotlety, ciasno zwijamy i kolejno zawijamy każdy kotlet w 2 plastry szynki. Roladki obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Następnie wstawiamy roladki do gorącego bulionu i dusimy ok.10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy