Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka usuwamy kości. Rozbijamy mięso. Cebulę szklimy, dodajemy pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę. Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zawijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub grubą nicią do pieczenia. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne związanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp.180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.
Komentarze