Rolada serowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po przekrojeniu ładnie się prezentuje.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g sera żółtego
    2 jajka
    0,5 kostki masła
    2 serki topione długie śmietankowe
    pęczek szczypiorku
    0,5 czerwonej papryki
    1 ogórek marynowany / konserwowy
    1 łyżka papryki czerwonej w proszku
    sól

Rolada serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo., a jak ostygną, drobno pokroić.
    Paprykę, ogórka, szczypiorek drobno pokroić.
    Ser żółty stawić w worku plastikowym do garnka z ciepłą wodą na ok. 20 min , aż będzie miękki.
    Jak ser jest bardziej elastyczny wyjąć z wody i z worka i rozłożyć na stolnicy.
    Następnie rozwałkować wałkiem na placek ok 0,5 cm grubości.
    W miseczce zmieszać masło z serkami topionymi. Masę rozsmarować na rozwałkowanym serze.
    Posypać pokrojone jajka, szczypiorek, paprykę, ogórek. Poprószyć papryką w proszku i odrobiną soli.
    Zwinąć ser na roladę i zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do lodówki do ostygnięcia.
    Podawać pokrojoną w plastry.
    Posmarować masłem oraz serkami topionymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy