Rolada malinowa

0 (0 ocen)

Puszyste i pyszne ciasto z malinową masą.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 płaskiej lyżeczki proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    20 dag malin
    2 łyżeczki żelatyny

Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka , oraz mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Lekko wymieszać. Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce i upiec w temp. 180 stopni przez 20 min.
    Gotowe ciasto rozłożyć na ściereczce i lekko zwinąć w rulon.
  • 2. Maliny zmiksować , żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
    Śmietanę ubić , dodając cukier , maliny oraz letnią żelatynę.
  • 3. Rulon ciasta delikatnie rozwinąć , rozprowadzić równomiernie masę malinową. Na jednym brzegu ułożyć maliny i ponownie złożyć w rulon.Wierzch rolady przybrać według upodobania.

Porady

Zamiast malin można użyć truskawek.

Komentarze

Podobne przepisy