1.Ciasto:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.Ubijając dodajemy cukier następnie żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem , delikatnie wymieszać. Przelewamy na 2 formy 33-40cm i pieczemy w 180 stopniach ok. 20min.Upieczone wykładamy na ściereczkę i ciepłe zwijamy.
Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną. Mleko zagotować dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
Galaretkę rozpuścić w szkl. wody. Zastygniętą pokroić w paski.
Ostudzone rolady rozwinąć posmarować masą na kraju położyć paski galaretki i spowrotem zwinać posypać cukrem pudrem.
Komentarze