Rolada kawowa

0 (0 ocen)

idealne do kawy

Składniki:

  • Ciasto;
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa;
    4 żółtka
    1 kostka masła
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szkl. mleka
    1 masło lub margaryna

Rolada kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.Ubijając dodajemy cukier następnie żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem , delikatnie wymieszać. Przelewamy na 2 formy 33-40cm i pieczemy w 180 stopniach ok. 20min.Upieczone wykładamy na ściereczkę i ciepłe zwijamy.
    Masa:
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną. Mleko zagotować dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
    Galaretkę rozpuścić w szkl. wody. Zastygniętą pokroić w paski.
    Ostudzone rolady rozwinąć posmarować masą na kraju położyć paski galaretki i spowrotem zwinać posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy