ROLADA CZEKOLADOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    KREM BUDYNIOWY
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 szklanki mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 3 żółtka
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 200g masła

    MUS TRUSKAWKOWY
    - 250g truskawek świeżych lub mrożonych
    - 2 łyżki cukru

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie biszkoptu. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka. Potem dodać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wyłożyć na prostokątną blachę i piec przez 20min. w temp. 180 stopni.
    Kiedy biszkopt się upiecze przełożyć na suchą ściereczkę i zawinąć w ślimaka. Odłożyć do wystygnięcia.

    2. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozmieszać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić.
    Mikserem utrzeć na gładko masło i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać kilka kropelek aromatu waniliowego

    3. Truskawki przełożyć do rondliczka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż mus zrobi się gęsty.

    4. Na biszkopt rozsmarować masę budyniową, na samym początku rozłożyć mus i zawinąć w roladę.
    Roladę można udekorować czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy