Rogaliki śniadaniowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku,dodać łyżkę cukru,2 łyżki mąki.Na stolnicę przesiać mąkę dodać przygotowany rozczyn,utarte całe jajka z cukrem waniliowym i łyżką cukru,olej zarobić razem ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia 10-15min.Ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na okrągłe placki,każdy pociąć na 8 trójkątów. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie i formować rogaliki.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub kwaśną śmietaną.Wstawić do nagrzanego piekarnika na15-20min.w tem.180stopni.
Porady
Rogaliki możemy wypełnić kostkami czekolady ,ćwiartką jabłka, żurawiną .
Posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!
Komentarze