Rogaliki śniadaniowe.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne niezawodne ekonomiczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    1szk mleka
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    0,5 kostki drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1\2 szk oleju
    marmolada

Rogaliki śniadaniowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Są rumiane i mięciutkie. 1. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku,dodać łyżkę cukru,2 łyżki mąki.Na stolnicę przesiać mąkę dodać przygotowany rozczyn,utarte całe jajka z cukrem waniliowym i łyżką cukru,olej zarobić razem ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia 10-15min.Ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na okrągłe placki,każdy pociąć na 8 trójkątów. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie i formować rogaliki.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub kwaśną śmietaną.Wstawić do nagrzanego piekarnika na15-20min.w tem.180stopni.

Porady

Rogaliki możemy wypełnić kostkami czekolady ,ćwiartką jabłka, żurawiną . Posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy