Przepis podejrzałam u Capri.Zmieniłam rodzaj mąki na żytnią.Wyszły bardzo fajne rogale, może nie tak puszyste, jak z mąki pszennej, jednak dalej pyszne.Idealne na śniadanie.
Żytnie rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszamy do miski. Zalewamy mlekim. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu wsypujemy mąkę. Dodajemy resztę cukru, sól, śmietanę, olej i jajko. Zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką.
2.Podrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część wałkujemy na owalny, podłużny placek.
Zwijamy, jednocześnie naciągając ciasto tak, aby było one coraz węższe. Rogale układamy tak, by koniec ciasta znalazł się pod spodem rogala.
3.Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut, aby jeszcze troszkę podrosły. Smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
Komentarze