Rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać. 120 ml wlać do miski i dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i ostudzić. Pozostałą makę przesiać do miski, dodać 2 żółtka, 1 jajko o, rozpuszczone masło i resztę mleka i połączyc z przygotowanym rozczynem. Starannie wyrobic i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na 3 koła. Placki pokroić na 6 trójkątów i zrolowac rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Pozostałe 2 żółtka rozkłócić i posmarować nim rogaliki. Posypać ulubionymi ziarnami.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze