Rogaliki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i puszyste, zawsze się udają... Wspaniała przekąska dla dzieci...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    50 g drożdży świeżych
    100 g cukru
    1/2 litra mleka
    3 jajka
    80 g masła
    1 łyżeczka soli
    1 jajko do smarowania

Rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka, łyżką cukru i szklanką mąki. Zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
  • 2. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sól, następnie połączyć z rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto - stopniowo dolewając mleko. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje i formować rogale. Do środka można dać dowolną konfiturę, np. wiśniową, śliwkową. Odstawić rogale na chwilę do wyrastania.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 15 minut.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy