Rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka, łyżką cukru i szklanką mąki. Zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
2.Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sól, następnie połączyć z rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto - stopniowo dolewając mleko. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje i formować rogale. Do środka można dać dowolną konfiturę, np. wiśniową, śliwkową. Odstawić rogale na chwilę do wyrastania.
4.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 15 minut.
SMACZNEGO!!!
Komentarze