Rogaliki półfrancuskie

  • wyświetlono: 726 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Takie łatwe i takie pyszne

aliss06
  • 180min

Składniki

3 szklanki maki
kostka masła lub margaryny
szklanka gęstej śmietany
4 dkg drożdży
3 żółtka
szczypta imbiru
białko do smarowania ciasta
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki półfrancuskie

  • 1. Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDesermarmoladaciasto półkruche
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki półfrancuskie z serowym nadzieniem

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

Puszyste ładnie listkujące się...

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Nie tylko dzieci je pokochają!...

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego.

Dodane przez: Joanna Kryla

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Pyszne rogale pachnące świętami....

Dodane przez: Paulina

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe

Rogaliki są pyszne i smakują bardzo...

gotowe rogale

Dodane przez: ankad24

Rogaliki

Rogaliki, które smakują każdemu....

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...