Rogaliki półfrancuskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Takie łatwe i takie pyszne

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki maki
    kostka masła lub margaryny
    szklanka gęstej śmietany
    4 dkg drożdży
    3 żółtka
    szczypta imbiru
    białko do smarowania ciasta
    dżem lub marmolada
    cukier puder do posypania

Rogaliki półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy