Przepis na Rigatoni z brokułami dostałam od mojego chłopaka, który uwielbia kuchnie włoską. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego dania od razu przypadło mojemu podniebieniu :) Polecam !!!
50 min
Składniki:
1/2 kg brokułów
sól (według uznania)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
szczypta mielonej czerwonej papryki
225 g makaronu rigatoni (pióra)
1/3 szklanki świeżo startego żółtego sera
Rigatoni z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Brokuły kroimy na kawałki wielkości świeżego kęsa. W dużym garnku zagotowujemy 4 litry wody. Do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy 5 minut, potem wyjmujemy je małym sitkiem lub łyżką cedzakową. Wodę pozostawiamy w garnku.
2. Do dużego rondla wlewamy oliwę. Wkładamy czosnek pokrojony w plasterki oraz czerwona paprykę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty (czosnek powinien się przyrumienić). Dodajemy brokuły , odrobinę solimy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż brokuły będą bardzo miękkie ( około 10 minut)
3. Wodę po gotowaniu brokułów doprowadzamy do wrzenia , wrzucamy makaron i gotujemy, makaron nie może być zbyt miękki. Odlewamy 3/4 szklanki wody, makaron odcedzamy i dorzucamy do rondla z brokułami. Dodajemy wodę ze szklanki i gotujemy 5 minut, często mieszając.
4. Posypujemy startym serem, mieszamy i natychmiast podajemy
Komentarze