mieso mielo ne wieprzowe 500g
pomidory średniej wielkośći 5szt
makaron typu rigatoni około 250g
pomidory suszone w oleju 150g
sol, pieprz, czosnek( ok 4-5ząbków) , ziola prowansalskie, tłuszcz do smazenia
Rigatoni nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mieso mielone doprawic sola pieprzem i ziołami przesmazyc na oleju
2.suszone pomidory pokroic w kosteczke, dodac do miesa mielonego i ponownie podsmazyc
3.w osolonej wodzie ugotować makaron al dente i wypłukać w zimnej wodzie
4.makaron napełnic przygotowanym farszem i układać w garku pionowo
5.czosnek obrac i posiekac, przesmazyc na oleju, dodać pokrojone w kostke pomidory. Wszystko smazyc do momentu rozgotowania pomidorów. Można dolac troche wody
6.przygotowanym sosem pomidorowym zalac makaron, ewentualnie lekko podlać wodą i gotować pod przykryciem około 30minut.
Porady
danie mozna równiez zapiec w piekarniku z dodatkiem np sera zółtego
Komentarze