Razowe racuszki z jabłkiem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię różnego rodzaju placuszki. Z mąką razową robiłam pierwszy raz, i bardzo mi smakowały.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    25 gram drożdży
    1 mały cukier waniliowy
    szczypta cynamonu
    40 g masła
    1 duże jabłko

    Olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania

Razowe racuszki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. W drugiej misce wymieszać obie mąki, dodać cukier waniliowy, cynamon, roztopione letnie masło, jajka, resztę mleka i rozczyn. Wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
  • 3. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nabierać dużą łyżkę ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.
  • 5. Po lekkim schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem.

Komentarze

Podobne przepisy