Rajski jabłecznik

  • wyświetlono: 915 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Co roku moje drzewa rodzą jabłka. Posiadają wyjątkowy smak i zapach. Najlepiej pasują kwaśne.

satrycja
  • 120min

Składniki

ciasto:
margaryna
trzy szklanki mąki
dwa żółtka
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietany

masa jabłkowa:
1 kg jabłek
szklanka cukru
cukier waniliowy
cynamon
kisiel wiśniowy

masa budyniowa:
dwa budynie waniliowe
cukier wg przepisu na opakowaniu
trzy szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Rajski jabłecznik

  • 1. ciasto:
    Składniki na ciasto szybko zarobić i schłodzić w lodówce
  • 2. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Odłożyć 1/3 ciasta na posypanie wierzchu.
  • 3. Jabłka usmażyć z cukrem i cynamonem. Na końcu dodać kisiel. Wylać na ciasto.
  • 4. .Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu z trzech szklanek mleka. Gorącym zalać jabłka. 1/3 ciasta zetrzeć na wierzch. Można do tego użyć tarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez półtorej godziny.

Porady

Przed wyłożeniem jabłek na surowe ciasto warto posypać je grysikiem lub bułką tartą, wówczas ciasto nie wchłonie wilgoci z jabłek i nie zrobi się zakalec.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Rajska gruszka

Dodane przez: Gosia123

Rajska gruszka

Przepyszne ciastko do kawki lub...

Rajskie babeczki

Dodane przez: iziona

Rajskie babeczki

Przepyszne babeczki które podbiją...

RAJSKA SZARLOTKA

Dodane przez: cuki123

RAJSKA SZARLOTKA

Ciasto łatwe w przygotowaniu i...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Jabłecznik

Jabłecznik na kruchym cieście z...

Rajski placek

Dodane przez: Beata07

Rajski placek

Ciasto pachnące pomarańczą i cynamonem...

Jabłecznik

Dodane przez: Paulina16621

Jabłecznik

Dzięki galaretce agrestowej nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE