Rajski jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co roku moje drzewa rodzą jabłka. Posiadają wyjątkowy smak i zapach. Najlepiej pasują kwaśne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    margaryna
    trzy szklanki mąki
    dwa żółtka
    jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    pół szklanki śmietany

    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    cynamon
    kisiel wiśniowy

    masa budyniowa:
    dwa budynie waniliowe
    cukier wg przepisu na opakowaniu
    trzy szklanki mleka

Rajski jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Składniki na ciasto szybko zarobić i schłodzić w lodówce
  • 2. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Odłożyć 1/3 ciasta na posypanie wierzchu.
  • 3. Jabłka usmażyć z cukrem i cynamonem. Na końcu dodać kisiel. Wylać na ciasto.
  • 4. .Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu z trzech szklanek mleka. Gorącym zalać jabłka. 1/3 ciasta zetrzeć na wierzch. Można do tego użyć tarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez półtorej godziny.

Porady

Przed wyłożeniem jabłek na surowe ciasto warto posypać je grysikiem lub bułką tartą, wówczas ciasto nie wchłonie wilgoci z jabłek i nie zrobi się zakalec.

Komentarze

Podobne przepisy