Sernik z pianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Serniki należą do moich ulubionych wypieków. Ten jest dzięki piance puszysty i delikatny.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● 15 dag margaryny
    ● 2 żółtka
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 10 dag cukru pudru
    Masa: 1 kg twarogu
    ● 2 jajka
    ● 4 żółtka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 budynie śmietankowe
    Pianka: 6 białek
    ● 1 szkl. cukru

Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy, wkładamy do wyłożonej pergaminem formy (23x31 cm).
  • 2. Masa: jajka i żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy mleko i olej, wsypujemy budynie. Miksując, dodajemy twaróg. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy 55 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Pianka: białka ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na ciasto. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy