Pyszne pulpeciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo aromatyczne, miękkie, cudowne w smaku...Moja Rodzina je uwielbia :)

  • 30 min

Składniki:

  • -500g mięsa drobiowo-wieprzowego
    -1 cebulka szalotka
    -1 ząbek czosnku
    -1 jajko
    -1/2 łyżeczki tymianku
    -1/2 łyżeczki koperku
    -2 łyżki bułki tartej
    -1/2 łyżeczki musztardy
    -1/2 łyżeczki sosu sojowego
    -1 łyżka sosu worcester
    - pieprz ziołowy
    - pieprz czarny (świeżo mielony)
    - sól morska
    - olej dobrej jakości

Pyszne pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulkę. Chwilkę czekamy aż się zeszkli i dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko podsmażamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do głębokiej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dokładamy cebulkę z czosnkiem, suszony tymianek( rozcieramy go w dłoniach, uwolni więcej aromatu),koperek, bułkę tartą,musztardę,sos sojowy,doprawiamy do smaku,i wyrabiamy na jednolitą masę.
    Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulkę z czosnkiem, wlewamy jeszcze trochę oleju i smażymy Nasze pulpeciki. Gdy będą już rumiane, podlewamy odrobiną wody i sosem worcester. Czekamy aż woda odparuje i gotowe.

Porady

Wybornie smakują z wszelkimi sałatami, kaszą kuskus i ryżem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy