idzie jjesień,a więc pora na przetwory a ta surówka jest idealna do zimowych obiadków
4 godz.
Składniki:
1 kg kapusty
1 kg marchewki
1 kg ogórków świeżych
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 kg jabłek
ZALEWA:
1/2 l oleju
1 szklanka octu
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe soli
''pyszna'' surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy,marchewkę i jabłka trzemy na tarce w paski,ogórki i cebule kroimy w plastry,a paprykę w drobne słupki.Tak przygotowane warzywa zasypujemy i zalewamy składnikami z zalewy,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie wkładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20-25 minut.Odwracamy do góry dnem.
Porady
Zamiast tradycyjnej tarki możemy użyć np szatkownicy.
Komentarze