Puszyste precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn:
Drożdże rozetrzeć w 1/3 szklance wody, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, resztę wody, sól i miękkie masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się lepić do rąk. Uformować w kulkę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrabiać. Ciasto podzielić na 5 równych części. Uformować tyle rulonów z ciasta ile ma być precli o długości 50 cm. Końce wałka zbliżyć do siebie, formując półkole w dolnej części. Związać precle i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Przygotować roztwór z sody i zagotować. Precle zanurzać na 30 sekund w roztworze. Wyjmować łyżką i osuszyć na ściereczce. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 min. w 220 stopni C.
Komentarze