Puree z ziemniaków ze szpinakiem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Złapałam się, jedząc te wspaniałości, że mruczę i chwalę kucharza :) Cudowny smak, naprawdę! To tak proste danie, że prawie się nie da prościej, ale uwierzcie mi, nie trzeba moim zdaniem żadnych mięsnych dodatków - te ziemniaki są absolutną doskonałością :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    0,5 kg ziemniaków
    1 mała puszka zielonego groszku
    duża garść świeżego szpinaku
    3 łyżki masła
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub zagęszczonego mleka
    sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Puree z ziemniaków ze szpinakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ahqgni 1. Przygotowanie:
    Obrane ziemniaki kroję w kawałki, gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam dokładnie umyte liście szpinaku, oprószam solą i smażę je 2 minuty - tyle by zmiękły i straciły objętość. Ucieram je przez chwilę blenderem (razem z tłuszczem ze smażenia). Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków wlewam śmietankę i dodaję pozostałe masło, duszę razem na bardzo gładką masę. Dodaję zmiksowany szpinak, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, a na koniec wrzucam odcedzony groszek. Lekko mieszam i natychmiast podaję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy