Kotlety z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kotlety z gotowanych ziemniaków to jedna z moich ulubionych potraw z lat dzieciństwa (Tato, dziękuję Ci za te wszystkie kombinacje, które dla nas wymyślałeś ). Proste, a pyszne danie - na dodatek za grosze

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 6-8 sztuk:
    1 kg ziemniaków
    2 garście świeżych liści szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju
    Dodatkowo:
    olej dosmażenia
    1 -2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam i studzę. Szpinak smażę przez minutę na łyżeczce oleju, przekładam do ziemniaków i wszystko przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można dokładnie podusić widelcem). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Dodaję jajko i 3 łyżki mąki, mieszam łyżką by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo się klei, dosypuję jeszcze trochę mąki. Ważne, by nie mieszać masy za długo, bo będzie robiła się coraz rzadsza. Dzielę ciasto na 6-8 części, z każdej formuję kulkę, lekko ją spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na średnim ogniu, przewracając je delikatnie drewnianą łopatką 2 razy. Usmażone powinny ładnie się zarumienić. Przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z podrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować