Pudding z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Urozmaici przyjęcia dla dzieci a do tego każda pociecha będzie bardzo zadowolona.

  • 60 min

Składniki:

  • -20 dag truskawek
    -1 galaretka truskawkowa
    -0,5 l mleka
    - 1/2 szkl. cukru
    -3 łyżki mąki
    -szczypta soli
    -1 całe jajko
    -2 żółtka
    -łyżeczka cukru waniliowego

Pudding z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obierz, opłucz. Włóż do garnka, wlej ¼ szkl. wody i gotuj do uzyskania musu. Zestaw z ognia, następnie dodaj galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do stężenia, po czym przelej do pucharków
  • 2. Przygotuj dwa garnki (tak abyśmy mogli przygotować nasz pudding w kąpieli wodnej, woda ma sięgać do większej połowy mniejszego garnka). Zagotuj wodę. Do górnego garnka wsyp mąkę, cukry i sól, dokładnie rozmieszaj, następnie dodaj jajka i także dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając wlej mleko. Podgrzewaj aż nasza masa zgęstnieje. Odstaw z ognia. Po lekkim przestygnięciu wykładaj na galaretkę truskawkową. Przykryj od góry folią i pozostaw do zastygnięcia. Podawaj ozdobione truskawkami.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców dodając odpowiednią galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy