Ptysie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od bratowej męża. Ptysie całej naszej rodzinie bardzo smakują.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    0,5 kostki margaryny ( w wersji rozpustnej masła)
    1 szklanka mąki
    5 jajek
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 l śmietany 30 %
    2 cukry waniliowe

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z margaryną (masła). Do gotującej się wody z rozpuszczoną margaryną wsypać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Lekko przestudzić, po kolei dodawać jajka ciągle mieszając. Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką od herbaty wykładać na blachę w miarę kuliste porcyjki pamiętając o tym, że muszą one być oddzielone bo conajmniej podwajają swoją objętość. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 'C około 20 minut. Bitą śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Ptysie przekroić na pół i przekładać bitą śmietaną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy