Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem.
Składniki:
Rozczyn
drożdże świeże - 20 g
mąka -1 łyżka
szczypta soli
woda ciepła - 20 ml
Ciasto drożdżowe :
woda ciepła - 250 ml
olej - 3 łyżki
mleko - 5,5 łyżki
mąka pszenna - 4 szkl
cukier - 1 łyżka
sól 7,5 g
Dodatkowo
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt
Pszenne bułeczki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
3.Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
4.Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.
Komentarze