Pszenne bułeczki z ziarnami

0 (0 ocen)

Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem.

Składniki:

  • Rozczyn
    drożdże świeże - 20 g
    mąka -1 łyżka
    szczypta soli
    woda ciepła - 20 ml
    Ciasto drożdżowe :
    woda ciepła - 250 ml
    olej - 3 łyżki
    mleko - 5,5 łyżki
    mąka pszenna - 4 szkl
    cukier - 1 łyżka
    sól 7,5 g
    Dodatkowo
    tłuszcz do formy
    jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt

Pszenne bułeczki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
  • 4. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy