Pstrąg nadziewany suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka, zdrowa ryba pieczona a nie smażona. Polecam nadziewać pstrąg pomidorami suszonymi

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi
    1 opakowanie mozzarella kulki
    10 pomidorów suszonych
    20 oliwek zielonych
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 pęczka pietruszki
    1 cytryna
    sól, pieprz
    2 cebule
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy

Pstrąg nadziewany suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do ryby 1. Pstrągi myję, osuszam. Cebulę i czosnek obieram, i kroję drobno. Rybę faszeruje w środku cebulką, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem nacieram, skrapiam sokiem z cytryny. Wstawiam w pojemniku do lodówki na noc. Ryby mają przejść marynatą. Na drugi dzień cebulkę wyjmuję z ryby. Mozzarelle i pomidory suszone kroję, to samo robię z oliwkami.
  • pstrąg z nadzieniem 2. Dodaję pietruszkę pokrojoną 2 łyżki oliwy i faszeruję ryby nadzieniem. Spinam szpilkami, smaruję olejem pędzelkiem, i układam na blaszce. Piekę 40 minut temp 180 stopni. Pod koniec pieczenia układam na każdej rybie, trochę farszu i wstawiam do piekarnika. Podaje z pietruszką i papryką sercami.

Komentarze

Podobne przepisy