Pstrąg faszerowany fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja inspiracja smakami Grecji.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pstrągi,

    farsz:

    50 g fety,
    kilka czarnych oliwek,
    mały pomidor,
    łyżka natki pietruszki i koperku,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    ew. skórka starta z połowy cytryny,
    połowa małej cebuli,
    1-2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)

    opcjonalnie:
    warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek

Pstrąg faszerowany fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy