Przysmak Basiuni

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Sałatka

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • × 2 plastry szynki Basiuni Sokołów
    × 1/3 szklanki suchego kuskusu
    × 1 papryka spiczasta
    × 1 szklanka żółtych pomidorów koktajlowych
    × 1 garść zielonej fasoli mamut
    × 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
    × oliwa z oliwek, 1 garść listków świeżych ziół (tymianek, oregano, bazylia), sól, pieprz

Przysmak basiuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki ziół drobno posiekać, a następnie połączyć z oliwą oraz solą i pieprzem.
    2. Kuskus wsypać do miseczki, dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu pomieszać sklejone ziarenka widelcem.
    3. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić fasolkę i gotować przez około 4-5 minut. Odcedzić, a następnie grillować z dwóch stron po około 1,5 minuty, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania strączek można docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
    4. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
    5. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
    6. Szynkę pokroić na prostokątne kawałki.
    7. W szerokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki, a następnie przełożyć do lunchboxów.

Komentarze

Podobne przepisy