Przysmak basiuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki ziół drobno posiekać, a następnie połączyć z oliwą oraz solą i pieprzem.
2. Kuskus wsypać do miseczki, dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu pomieszać sklejone ziarenka widelcem.
3. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić fasolkę i gotować przez około 4-5 minut. Odcedzić, a następnie grillować z dwóch stron po około 1,5 minuty, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania strączek można docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
4. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
5. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
6. Szynkę pokroić na prostokątne kawałki.
7. W szerokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki, a następnie przełożyć do lunchboxów.
Komentarze