Przyprawa korzenna

0 (0 ocen)

  • 10 min

Święta nadchodzą więc pora najwyższa nastawić piernik staropolski, a co za tym idzie przygotować domową przyprawę korzenną, którą używam do różnych ciasteczek i wszelakich pierników. Jej aromat jest wspaniały i daje dużo bardziej wyrazisty i korzenny smak świątecznym wypieką.

  • 10 min

Składniki:

  • gałka muszkatołowa 1 szt *( jeżeli wolicie można zmniejszyć ilość do 1/2 szt.)
    kora cynamonu użyłam 35 g
    ziarenka kardamonu - z 5-7 nasion
    gwiazdki anyżu 2 sztuki
    mielony goździk * nie dodaje całych idzie nieźle zajechać blender ;) kupuje w sklepie z przyprawami jest wspaniały i ma cudowny smak i aromat) czubata łyżeczka
    ziele angielskie 10 ziaren
    pieprz kolorowy 1/2 łyżeczki
    ziarna kolendry 15 sztuk
    mielony imbir 1/2 łyżeczki

Przyprawa korzenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gałkę muszkatołową, korę cynamonu, ziarenka kardamonu, anyż, ziele angielskie, pieprz oraz kolendrę przekładamy do młynka lub blendera mielimy na pył. Przesypujemy do suchego pojemnika dodajemy pozostałe sypkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Trzymamy szczelnie zamknięte by przyprawa nie zwietrzała i nie straciła swojego aromatu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy