Prażona cebulka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczny dodatek do wielu dań.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula (średniej wielkości): 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - olej do smażenia (opcjonalnie): 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Prażona cebulka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w półplasterki, oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzany olej (cebulę należy smażyć w głębokim oleju). Początkowo pozostawić ją bez mieszania. Gdy zacznie się rumienić od spodu, zamieszać. Im bliżej końca smażenia, tym częściej mieszać, uważając aby cebulka zbytnio się nie zrumieniła, gdyż nabierze gorzkiego smaku.
  • 2. Cebulkę wyłożyć na papierowy ręcznik, drugi rozłożyć na wierzchu i lekko docisnąć. Odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulkę, przesypać do miseczki i posolić do smaku,
  • 3. * Cebulkę można przygotować w większej ilości i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiku lub w puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy