Kto nie jadł choć raz potrawki lub mięsa z rosołu? Pff... też pytanie. Ale kto choć raz docenił jej smak? Banalnie prosty sposób na szybkie danie z rosołu... tak można określić potrawkę.
30 min
Składniki:
SOS POTRAWKOWY:
1-2 szklanki rosołu
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 żółtko jajka
sól, sok z cytryny, cukier.
DODATKOWO:
warzywa ugotowane na miękko (np. mix warzyw lub po prostu marchew z rosołu)
kurczak gotowany z rosołu
1 woreczek ryżu.
Potrawka z kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE SOSU DO POTRAWKI:
1. Łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać 1-2 łyżki mąki. Kiedy mąka połączy się masłem w jednolitą masę, dodać 1 szklankę mleka. Cały czas mieszać, aż sos będzie gęstnieć.
2. Dodać 1-2 nabierki rosołu - ilość rosołu zależy od tego, ile sosu nam potrzeba. Cały czas mieszać.
3. Doprawić odrobiną soli i soku z cytryny.
4. Wrzucić do sosu 1 żółtko jajka i cały czas mieszać.
5. Na koniec doprawić łyżeczką cukru.
2.Ugotować ryż, warzywa i podawać razem z mięsem z rosołu.
Komentarze