POTRAWKA Z KURCZAKIEM I RYŻEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kto nie jadł choć raz potrawki lub mięsa z rosołu? Pff... też pytanie. Ale kto choć raz docenił jej smak? Banalnie prosty sposób na szybkie danie z rosołu... tak można określić potrawkę.

  • 30 min

Składniki:

  • SOS POTRAWKOWY:
    1-2 szklanki rosołu
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 żółtko jajka
    sól, sok z cytryny, cukier.

    DODATKOWO:
    warzywa ugotowane na miękko (np. mix warzyw lub po prostu marchew z rosołu)
    kurczak gotowany z rosołu
    1 woreczek ryżu.

Potrawka z kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE SOSU DO POTRAWKI:
    1. Łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać 1-2 łyżki mąki. Kiedy mąka połączy się masłem w jednolitą masę, dodać 1 szklankę mleka. Cały czas mieszać, aż sos będzie gęstnieć.
    2. Dodać 1-2 nabierki rosołu - ilość rosołu zależy od tego, ile sosu nam potrzeba. Cały czas mieszać.
    3. Doprawić odrobiną soli i soku z cytryny.
    4. Wrzucić do sosu 1 żółtko jajka i cały czas mieszać.
    5. Na koniec doprawić łyżeczką cukru.
  • 2. Ugotować ryż, warzywa i podawać razem z mięsem z rosołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy