Potrawka warzywna z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

smaczne i zdrowe jedzonko dla wegetarian i nie tylko

  • 40 min

Składniki:

  • 2-3 marchewki
    1 cukinia
    2 papryki (czerwona i żółta)
    puszka pomidorów
    kasza pęczak (ok. 1 szklanki)
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól, pieprz
    papryka słodka
    czosnek granulowany
    bazylia
    natka pietruszki
    łyżka oliwy

Potrawka warzywna z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w88tpu 1. Warzywa kroimy w paski i plasterki, wrzucamy do garnka i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy wody (ok 1/2 szklanki), pomidory z puszki (najlepiej krojone, wtedy jest mniej roboty) i przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.


    W między czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu (albo po prostu do uzyskania odpowiedniej miękkości - ja lubię lekko twardą).


    Ugotowaną kaszę możemy wymieszać z potrawką i podawać od razu w miseczkach (żeby kasza się nie rozpadła w gorącym sosie) lub wyłożoną na talerz kaszę polewamy potrawka jak gulaszem. (Ja preferuję ten drugi sposób, bo można odgrzewać i podawać o różnych porach różnym domownikom.

Porady

do potrawki można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy