Potrawka warzywna z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa kroimy w paski i plasterki, wrzucamy do garnka i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy wody (ok 1/2 szklanki), pomidory z puszki (najlepiej krojone, wtedy jest mniej roboty) i przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W między czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu (albo po prostu do uzyskania odpowiedniej miękkości - ja lubię lekko twardą).
Ugotowaną kaszę możemy wymieszać z potrawką i podawać od razu w miseczkach (żeby kasza się nie rozpadła w gorącym sosie) lub wyłożoną na talerz kaszę polewamy potrawka jak gulaszem. (Ja preferuję ten drugi sposób, bo można odgrzewać i podawać o różnych porach różnym domownikom.
Porady
do potrawki można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso
Komentarze