Ciasto porzeczkowa lambada

0 (0 ocen)

Uwielbiam ciasta i tak tez próbuje nowych smaków

Składniki:

  • Biszkopt:
    -8 jaj
    -1szk. maki pszennej
    -0.5szk. cukru pudru
    -4 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2szk. oleju rzepakowego
    -1/2szk. wody mineralnej
    Masa:
    -1l soku porzeczkowego
    -3 op. budyniu śmietankowego
    -4łyżeczek żelatyny
    -0.5szk. cukru
    -1 kremówka 30%
    -biała czekolada
    -5łyżek mleka

Ciasto porzeczkowa lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt:
    W misce mieszamy suche produkty mąkę,proszek do pieczenia, kakao. Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy białka z dodatkiem soli na koniec dodać stopniowo cukier . Cały czas miksując dodać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy dodajemy olej i wodę miksując na niskich obrotach. Na sam koniec dosypujemy suche produkty miksujemy chwile . Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem blachy Piec 170*C. Wystudzić

    2.Masa:
    Do garnka wlewamy większą część soku porzeczkowego i dodajemy cukier W misce rozrabiamy pozostały sok z budyniem .Połowę żelatyny rozpuszczamy w 1/3szk wrzątku
    Gdy sok się zagotuje dodajemy budyń i żelatynę dokładnie mieszamy Gotową masę chwile studzimy po czym wykładamy na biszkopt i odkładamy ciasto by stężało.

    3.Kremówka:
    W tym czasie pozostałą część żelatyny rozrabiamy w gorącym mleku ubijamy kremówkę i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę .Wylewamy na schłodzoną masę i posypujemy startą czekoladą

Porady

Do masy budyniowej wole zawsze dać żelatynę na wszelki wypadek by mieć pewność że masa się zsiądzie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy