Ciasto porzeczkowa lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
W misce mieszamy suche produkty mąkę,proszek do pieczenia, kakao. Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy białka z dodatkiem soli na koniec dodać stopniowo cukier . Cały czas miksując dodać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy dodajemy olej i wodę miksując na niskich obrotach. Na sam koniec dosypujemy suche produkty miksujemy chwile . Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem blachy Piec 170*C. Wystudzić
2.Masa:
Do garnka wlewamy większą część soku porzeczkowego i dodajemy cukier W misce rozrabiamy pozostały sok z budyniem .Połowę żelatyny rozpuszczamy w 1/3szk wrzątku
Gdy sok się zagotuje dodajemy budyń i żelatynę dokładnie mieszamy Gotową masę chwile studzimy po czym wykładamy na biszkopt i odkładamy ciasto by stężało.
3.Kremówka:
W tym czasie pozostałą część żelatyny rozrabiamy w gorącym mleku ubijamy kremówkę i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę .Wylewamy na schłodzoną masę i posypujemy startą czekoladą
Porady
Do masy budyniowej wole zawsze dać żelatynę na wszelki wypadek by mieć pewność że masa się zsiądzie .
Komentarze