Pomidorowo- paprykowe podudzia

0 (0 ocen)

Tak przygotowanego kurczaka podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze wszystkim smakowało:). Polecam na co dzień i od święta!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • podudzia z kurczaka (0,5 kg),
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 czerwona cebula,
    • około 18 sztuk pomidorków koktajlowych,
    • 2-3 gałązki rozmarynu,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • sól,
    • przyprawa do kurczaka,
    • olej,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,

Pomidorowo- paprykowe podudzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Podudzia przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy przyprawą do kurczaka i oprószamy pieprzem i solą do smaku.
    Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidorki przepłukujemy i osuszamy.

    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane pałki. Pomiędzy nie wykładamy przygotowane pomidory, paprykę oraz cebulę. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie całość skrapiamy olejem i octem balsamicznym.
    Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180°C. Gotowe podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy