Tak przygotowanego kurczaka podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze wszystkim smakowało:). Polecam na co dzień i od święta!
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• podudzia z kurczaka (0,5 kg),
• 1 czerwona papryka,
• 1 czerwona cebula,
• około 18 sztuk pomidorków koktajlowych,
• 2-3 gałązki rozmarynu,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• sól,
• przyprawa do kurczaka,
• olej,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 łyżka octu balsamicznego,
Pomidorowo- paprykowe podudzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy przyprawą do kurczaka i oprószamy pieprzem i solą do smaku.
Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidorki przepłukujemy i osuszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane pałki. Pomiędzy nie wykładamy przygotowane pomidory, paprykę oraz cebulę. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie całość skrapiamy olejem i octem balsamicznym.
Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180°C. Gotowe podajemy na ciepło.
Komentarze