Pomidorówka ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

Pyszna i pożywna zupka.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
    10 średnich świeżych pomidorów
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    sól
    woda
    jogurt naturalny
    1/2 kostki rosołowej
    pieprz czarny mielony

Pomidorówka ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, następnie dodać skrzydełka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę oraz kostkę rosołową i gotować do miękkości mięska.

    Do osobnego garnka włożyć pomidory ( moje pomidory miałam z własnej działki )pokrojone na mniejsze kawałki i gotować na wolnym ogniu. Gotować tak długo, aż woda z nich odparuje, często mieszając, aby się nie przypaliły.

    Gdy wywar będzie gotowy i mięso oraz warzywa miękkie, wyciągamy je z wywaru. Następnie do wywaru dodajemy przetarte przez sito pomidory i jeszcze trochę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potem obieramy mięso z kości i z powrotem dodajemy do zupy. Na końcu zupę zabielamy naturalnym jogurtem. Podajemy z makaronem - nitki, ryżem lub lanymi kluseczkami. Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy