Pomarańczowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wariacja na temat tiramisu , można kombinować na różne smaki i sposoby :)

  • 20 min

Składniki:

  • 200ml śmietanki 30-36 %
    150g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Podłużne lub okrągłe biszkopty w zależności od sposobu podania
    3 duże pomarańcze
    50ml likieru pomarańczowego

Pomarańczowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 Pomarańcze dokładnie myjemy i filetujemy, z pozostałej wycisnąć sok i wymieszać z likierem
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, stopniowo dodawać ser mascarpone
  • 3. Biszkopty namoczyć w soku z likierem , układać kolejno
    1.Biszkopt
    2.Krem
    3.Pomarańcze
    4.Biszkopt
    5.Krem
    6.Pomarańcze
    7.Krem

    Wierzch można przyozdobić pomarańczami i nienasączonymi biszkoptami
  • 4. Deser schłodzić i podawać, Smacznego :)

Porady

Można kombinować na różne sposoby i smaki, do kremu możemy dodać odrobinę soku malinowego a wszystko przełożyć świeżymi malinami, można też wykorzystać truskawki, gruszki czy pomarańcze zastąpić mandarynkami. Zamiast likieru można dodać czystą wódkę , wódkę pigwową bądź cytrynową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy