Półkruche gwiazdki z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. drożdże rozpuść w wodzie
2. na stolnicy przesiej mąkę
3. w wykonane wgłębienie wbij żółtka, dodaj posiekane w kostkę masło, śmietanę, rozpuszczone w wodzie drożdże, sól
4. siekaj nożem składniki, następnie wyrabiaj rękoma do powstania jednolitego ciasta
5. rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wycinaj malutkie gwiazdeczki .
6. ciasteczka układaj w szerokiej , płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia .
7. ciasteczka posmaruj rozbitym białkiem oraz ułóż na środku każdej gwiazdki po jednej , odsączonej z soku wisience .
8. pozostaw do wyrośnięcia (grubość ciasteczek ok. 1 cm)
9. wstaw do nagrzanego do 170 stopni pieca i piecz je ok. 20 minut (do lekkiego przyrumienienia się ciasta) .
Komentarze