Ananas to owoc który dodaje pikantne nuty nie tylko do deserów, sałatek, mięsnych potraw ale także do ryb. Polędwiczka z dorsza w połączeniu z ananasem nabiera delikatnie słodkawy smak, do tego pomidorki i oliwki, po prostu dla poszukiwaczy smaku.
60 min
Dla 2 osób
Składniki:
500 g polędwiczka z dorsza
200 g ananas świeży lub z puszki
100 g oliwki czarne
1 szt. cebula czerwona
15 szt. pomidorki cherry
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz cytrynowy
przyprawa do ryby w/g gustu
Polędwiczka z dorsza z ananasem i pomidorkami cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, wysuszyć. Natrzeć solą, przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym ( jeżeli wykorzystasz ananas z puszki to można polać syropem ) Odstawić w marynacie na 30 min.
2.Formę posmarować masłem klarowanym. Wyłożyć plastry ananasa, na nich rybę, dodać oliwki, pomidorki cherry, pokrojoną w pół plasterki czerwoną cebulę, polać marynatą. Piec w piekarniku 25-30 min. w temp. 220 C.
Komentarze