Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedno z ulubionych dań naszych gości ;) Dobrze ,że poza sezonem można użyć grilla elektrycznego ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej
    sól morska gruboziarnista
    pieprz czarny grubo mielony
    świeży tymianek
    200 g leśnych grzybów
    400 ml śmietanki

Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,dzielimy na porcje i obtaczamy w mieszance soli ,pieprzu i liści tymianku.
    Cebulę siekamy ,szklimy na maśle ,dodajemy pokrojone w paski grzyby ,oprószamy solą. Następnie zalewamy śmietanką ,dusimy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Przygotowane polędwiczki grillujemy z każdej strony na ruszcie.
    Na talerz wylewamy sos ,na nią kładziemy grillowaną polędwiczkę.
    Podajemy z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy