Pogacze serowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne danie z kuchni węgierskiej . Jedna z wielu wersji tego dania.

  • 60 min

Składniki:


  • 30 dag mąki
    30 dag dobrze odciśniętego twarogu
    30 dag masła
    10 dag ostrego żółtego sera
    1 jajko
    gruboziarnista sól

Pogacze serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniotłem widelcem , wyrobiłem z mąką i masłem . Gdy wszystkie składniki połączyły się w gładkie ciasto , owinąłem je pergamin ( może być folia) i włożyłem na godzinę do lodówki. Rozwałkowałem do grubości jednego palca i wyciąłem krążki o średnicy 4-5 cm . Ułożyłem na blasze ( niezbyt gęsto , bo urosną ) , posmarowałem jajkiem posypałem gruboziarnistą solą i tartym serem. Piekłem na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Kuleczki

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Całuski - oponki serowe