Pogacze twarogowe z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pogacze to takie niewielkie, węgierskie bułeczki, które są dostępne w każdej tamtejszej piekarni. W restauracjach podawane są przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest mnóstwo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (24 sztuki)
    200g mąki pszennej (użyłam typu 405)
    200g twarogu
    150g masła
    1 jajko (można pominąć)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka curry (płaska)
    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania
    60g żółtego sera (startego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Ser

Pogacze twarogowe z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k6sk15 1. Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników.
    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - na około 1 godzinę.
  • image-1gbpbu6 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 4-5 cm (użyłam kieliszka do wina).
  • image-1ju46n6 3. Każdy krążek ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Wierzch pogaczy posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać startym serem.
    (Dodatkowo oprószyłam zmieloną czarnuszką.)
  • image-05x5v9o 4. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach.
    (Powinny być zarumienione.)
  • 5. Najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu - jeszcze ciepłe.
    (Na drugi dzień też są pyszne.)

Porady

Do środka można dodać ulubione składniki, np. pieczarki, szynkę, boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować